Waterfilters versus waterverzachters | Aqua Sensor

Wat is het verschil tussen waterfilters en waterverzachters? Ontdek de waterverzachters van Aqua Sensor ®.

Vraag vrijblijvend en snel uw prijsofferte aan in onderstaand kader:

Aqua Sensor Waterontharder Prijs Aquasensor

Stap 1 van 2

Waterfilters Versus Waterverzachters
Waterfilters versus waterverzachters

Waterfilters versus waterverzachters

Waterfilters versus waterverzachters | Hard water en zacht water

Ons leidingwater wordt geleverd door een watermaatschappij.

Het wordt grondig gefilterd en gecontroleerd. Niet alle stoffen worden eruit gehaald.


Waterfilters Versus Waterverzachters
Waterfilters versus waterverzachters

Er zitten bijvoorbeeld nog mineralen zoals calcium en magnesium in.

De samenstelling van het water verschilt van regio tot regio.

Het water komt natuurlijk niet allemaal van dezelfde bron.

De concentratie mineralen is dus niet overal gelijk.

Vandaar het verschil in ‘waterhardheid’.

Een term die gebruikt wordt om uit te drukken hoeveel kalk het water bevat.

Zowel te hard als te zacht water hebben bepaalde nadelen:

Te zacht water heeft de eigenschap om allerlei ongezonde stoffen op te nemen uit het materiaal waaruit de waterleiding bestaat. Zo kunnen er schadelijke stoffen in het water terecht komen.

Hard water is nadelig omwille van de vorming van kalk en kalksteen. Het kan heel wat problemen en ongemakken veroorzaken:

 • Kalk laat sporen na op het sanitair: op kranen, in het toilet, de douche, het bad, enz. Deze zijn hardnekkig, u moet ze verwijderen met speciale producten.
 • Het verbruik van wasmiddelen stijgt. Hard water verhindert de goede werking van wasproducten. Daarom moet u in hard water dubbel zoveel of meer wasmiddel gebruiken.
 • Er ontstaat kalkaanslag op verwarmingselementen die in contact komen met hard water. Zo kan het element zijn warmte moeilijker afgeven. Kalk heeft een isolerende werking. Gevolg? Het energieverbruik stijgt.
 • Deze toestellen gaan ook sneller kapot. Door de kalkaanslag op het verwarmingselement geraken ze oververhit.
 • Textiel verslijt sneller in hard water. Kalk tast de vezels aan en de kleuren vervagen sneller. De was is over het algemeen dan ook grauwer.

Gelukkig bestaan er methodes om uw water zachter te maken. Zacht water kunt u verkrijgen door waterverzachters of waterfilters te gebruiken. We bespreken de verschillen tussen beide.

Een waterfilter

Een waterfilter haalt allerlei verontreinigingen uit het water. Bijvoorbeeld koper – en looddeeltjes.

Ze worden vooral gebruikt om leidingwater een betere smaak en geur te geven.

Zo is het aangenamer om te drinken. Ook om te koken en om bereidingen te maken, is gefilterd water aangenamer.

Ze zijn slechts in beperkte mate in staat om van hard water, zacht water te maken. Een waterfilter wordt lokaal, gebruikt. Meestal in de keuken. Het wordt dan aangesloten op de kraan.

Een nadeel is dat hard water in de meeste leidingen van uw huis aanwezig blijft. Zo kan er nog steeds kalksteen ontstaan.

Op het vlak van waterontharding is een waterfilter eigenlijk maar een lapmiddel. Het is wel heel efficiënt om zuiver drinkwater te verkrijgen.

Een waterverzachter

In tegenstelling tot een waterfilter, wordt een waterverzachter onmiddellijk aan de bron gekoppeld.

Aan de waterleiding zelf, daar waar het water het gebouw of de woning binnen komt.

Zo kan er zacht water verkregen worden doorheen het volledige huis of gebouw. Er bestaan meerdere technieken voor waterontharding. De meest doeltreffende manier is gebaseerd op ionenuitwisseling en regeneratie met onthardingszout.

Het werkt als volgt:

 • Voor het ontharden gebruikt men kleine korrels van kunsthars, die in een cilinder bevinden. Deze cilinder is vergelijkbaar met een filter. Het binnenkomende leidingwater stroomt eerst door deze filter.
 • De harskorrels nemen calcium – en magnesiumionen op uit het harde water. Ze worden uitgewisseld tegen natriumionen. Er gebeurt dus een ionenuitwisseling tussen de harskorrels en het water. Het water dat de cilinder verlaat is zacht water.
 • De harskorrels in de cilinder moeten regelmatig gespoeld worden. Want na verloop van tijd geraakt het hars verzadigd. Het spoelen van de korrels noemt men ‘regenereren’.
 • Het regeneratieproces verloopt automatisch. De waterverzachter maakt zelf spoelwater aan dat veel natrium bevat (pekelwater). Het toestel gebruikt hiervoor onthardingszout. De gebruiker moet dit zout regelmatig bijvullen.
 • Het pekelwater de calcium – en magnesiumdeeltjes weekt weer los van de korrels. Intussen staat het natriumdeeltjes af aan de korrels. Zo kan de waterverzachter weer een nieuwe onthardingscyclus opstarten.

Een voorfilter voor uw waterverzachter

U kan ervoor kiezen om een extra filter vóór de waterverzachter te plaatsen.

Een zogenaamde voorfilter. Zo kunnen kleine verontreinigingen uit het leidingwater gefilterd worden.

Ze komen dan niet in uw waterverzachter terecht. Een voorfilter bespaart u onderhoudswerk en kan de levensduur van uw waterverzachter verlengen.

Het is vooral aan te raden als u het leidingwater ook wil gebruiken als drinkwater.

Tip: koop een drinkwatersysteem.

Hoe kiest u een waterverzachter?

Er bestaan verschillende soorten waterverzachters. Elk toestel heeft zijn specifieke voordelen en eigenschappen. Welke soort u kiest hangt af van uw waterverbruik. Zowel van het volume, als van de frequentie.

Verschillen bij waterverzachters

 • De aansturing: mechanisch of elektrisch?
  Voor mechanische waterverzachters, de eenvoudigste, is er geen elektriciteit nodig. Zij werken uitsluitend op waterdruk. Ook het regeneratieproces wordt hydraulisch aangestuurd. Deze toestellen zijn niet gevoelig voor storingen. –Ze hebben wel beperkte instellingsmogelijkheden. Daarom zijn ze goed voor regelmatige verbruikers. Elektrische waterverzachters kunnen naar wens ingesteld worden. Deze toestellen verbruiken zo weinig mogelijk zout en water. Een microprocessor stuurt de elektrische waterverzachter aan.
 • De regeneratie: tijd of volume gestuurd?
  Het regeneratieproces kan op een vast tijdstip gebeuren, of op basis van een bepaald volume. De meeste moderne waterverzachters werken met volume gestuurde regeneratie. Het spoelen van de cilinder begint dan pas op het ogenblik dat de kunsthars-korrels werkelijk verzadigd zijn met calcium en magnesium. Op die manier wordt het onthardingszout op de meest efficiënte manier gebruikt. Bij tijd gestuurde regeneratie kan het gebeuren dat het regeneratieproces te vroeg of te laat gebeurt.
 • Het aantal cilinders: één of meerdere cilinders?
  Wil u op elk moment beschikken over zacht water? Kiest dan voor een waterverzachter met twee cilinders. Terwijl de ene gespoeld wordt, kan de andere intussen verder ontharden.

Vraag voldoende informatie aan een gespecialiseerde installateur

Een ervaren vakman kan u de nodige informatie geven.

Informeer u dus zeker goed voor u een waterverzachter koopt.

Houd rekening met uw waterverbruik, het aantal gezinsleden, de lokale waterhardheid en de ruimte die u hebt om een toestel te plaatsen.

Dankzij een waterverzachter bent u definitief verlost van alle nadelige gevolgen van hard water.

Waterfilters Versus Waterverzachters